Söker...
Stäng sökfönster

Sökresultat › [ ] Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen


Med rätta hjälpen rasar Karin i vikt

Karin Fälldin var så överviktig att personalen vid Örnsköldsviks sjukhus inte vågade hjälpa henne upp ur sängen. Lösningen hette Viking L och med den kunde Karin äntligen resa sig. Tack vare Likolyften har hon presterat en otroligt snabb rehabilitering.

– Det är väldigt kul att kunna gå så bra. Mina kamrater tycker att jag går för fort nu, skrattar hon.

Det var förra hösten som Karin Fälldin fick stora problem att röra sig. En tidigare skada på foten medförde att hon hade svårt att gå, men hon hade också ett sår på benet som inte ville läka. Det blev mycket besvärligt för henne att gå i lägenhetstrappan, för att inte tala om att rasta hunden. Kroppen var rejält vätskefylld vilket bidrog till hennes stora övervikt, som då närmade sig 200 kilo. Dagen före nyårsafton insjuknade hon i hög feber och blev förd till Örnsköldsviks sjukhus.

– Det var rena rama turen att jag kom in, för eftersom jag hade fått blodförgiftning så föll jag i koma, berättar Karin.

Svävade mellan liv och död

Hon svävade mellan liv och död ett par dygn på intensivvårdsavdelningen. När så bensåret äntligen gav med sig orkade Karin ändå inte kliva upp. Läkarna konstaterade att det fanns bara en sak att göra. Karin var tvungen att gå ner i vikt. För när hon vägde in sig vid sjukhuset stannade vågen på 198 kilo.

– Annars skulle jag dö för kroppen orkade helt enkelt inte, menade dom.

Och visst har jag haft tankar på att minska i vikt tidigare men jag hade inte insett hur allvarligt läget var. Jag har alltid varit kraftig men nu var jag i värre skick än jag trodde. Eftersom Karins kropp var fylld med vätska sattes en kateter in tillsammans med vätskedrivande medel. Det var startskottet till att kilona formligen började rasa av henne. På två veckor hade hon minskat 50 kilo.

– Jag trodde inte det var sant. Det var förstås också ett resultat av att jag ändrat matvanorna och åt mer grönsaker, erkänner hon.

Dags att kliva upp

Men ett bekymmer återstod. Personalen tyckte det var dags för henne att kliva upp, men ingen vågade riktigt lita på att hon skulle orka stå själv. Här krävdes verkligen något som kunde stödja Karin så att hon vågade försöka. Anna Stenfors, Likos distriktssäljare och legitimerad arbetsterapeut, hade lösningen.

– Viking L har ju en lyftkapacitet på hela 250 kilo, vilket var nödvändigt i det här fallet. Dessutom är Viking ett bra hjälpmedel för just gångträning, bland annat tack vare sina Armstöd. Jag insåg att det var bråttom, för Karin hade inte ens fått sitta på sängkanten innan jag kom hit, säger Anna.

Och så snart Viking-lyften hade levererats kunde Karin sätta sig upp. Med den mjuka Lyftbyxan fick hon redan första dagen möjlighet att ta sig från sängen till en stol. Nästa gång var det dags att pröva den egna styrkan.

– Jag visste inte själv om benen skulle bära mej men klev upp nästan själv. Det var väldigt kul, och tredje gången gick jag utan sele, ungefär som med en rollator. Eftersom jag blev rätt så yr var det skönt att ha armstödet att stödja sig på. Det var en skön trygghetskänsla med lyften, den kändes väldigt stadig, menar Karin.

Elisabet Gustafsson är sjukgymnast på den medicinska vårdavdelningen och hon är fascinerad av den otroligt snabba rehabilitering som Karin genomfört.

– Vi hade aldrig vågat hjälpa henne upp så tidigt utan Liko-lyften, då hade det tagit betydligt fler dagar. Men den här var toppen. Det kändes så mycket säkrare för oss som skulle hjälpa till, både därför att lyften kunde agera starthjälp och fixa uppresningen, säger Elisabet till Karin, som nickar instämmande.

Från allra första början har omtanken om dem vi utvecklar våra produkter för varit vår viktigaste ledstjärna.

Vår affärsidé speglar våra visioner i vår dagliga verksamhet - att ständigt förbättra livskvaliteten för brukare och vårdpersonal världen över.