Söker...
Stäng sökfönster

Sökresultat › [ ] Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen


Frågor och svar Knutar på lyftselarnas benstödsband?

Jag upplever att en av de lyftselar jag använder har för långa benstödsband för att ge tillräcklig funktionell lyfthöjd. Är det tillåtet att slå knutar på lyftselarnas benstödsband för att göra dem kortare?

Om lyftselens bygghöjd* är för stor kan man vilja korta bandlängden för att nå högre lyfthöjd under brukarens stuss. Vid utprovning kan man koppla benstödsöglan vid avsyningen på lyftbygeln. Detta minskar bygghöjden med ca hälften av lilla bandöglans längd. Vid långvarigt bruk av kortare bandöglor rekommenderar vi att man slår en knut på vardera benstödsbanden, på detta sätt påfrestas inte avsyningens sömmar och man kan fortsätta koppla den yttre öglan på lyftbygeln vilket känns mest naturligt. Vanligtvis kan maximalt två knutar göras på respektive benstödsband.
Bäst effekt får man om även den övre bandöglan (vid axlarna) får en knut. Då bibehåller man lyftselens tänkta geometri och passform. Om endast benstöden förkortas får brukaren en mer tillbakalutad sittställning.

Ett annat sätt att öka lyfthöjden är att välja en lyftsele som är designad för att ha en lägre bygghöjd, exempelvis Universalsele med extra lyfthöjd, modell 02. Liko kan även tillverka en lyftsele med specialbeställda mått på bandöglorna för att ge rätt lyfthöjd.

* Lyftselens bygghöjd är den höjd som lyftselen behöver under ett lyft, dvs avståndet från lyftbygelns krokar ner till underkanten av brukarens stuss.

image

Från allra första början har omtanken om dem vi utvecklar våra produkter för varit vår viktigaste ledstjärna.

Vår affärsidé speglar våra visioner i vår dagliga verksamhet - att ständigt förbättra livskvaliteten för brukare och vårdpersonal världen över.